Ale to raczej roznice dla osĂłb, ktĂłre grajÄ trochÄ dĹuĹźej, a nie zaczynajÄ przygodÄ z gitarÄ , poczÄ tkujÄ cy nie wyĹapie czy ta gitara brzmi jaĹniej czy cieplej od tej drugiej :P Z resztÄ w tanich instrumentach to drewno najczÄĹciej nie jest wysokich lotĂłw (o ile jest to drewno, bo to teĹź nie wiadomo)
KupiĹem gitarÄ basowÄ Yamaha RBX 374 (Killip teĹź ma takÄ :D). W tym tygodniu powinna do mnie przyjĹÄ. Mam teraz dobre warunki do gry, a w internacie mieszkam w pokoju z kolegÄ -gitarzystÄ :)
Mam teĹź pytanie o konserwacje gitary. Trzeba do wszystkiego kupowaÄ odpowiednie specyfiki? Tzn. do strun, korpusu i podstrunnicy? Czy moĹźna uĹźywaÄ jednego?
Nick na CM: kahn39/musialmati
Wysłany: 2012-11-25, 16:08
Ale ktoĹ tego uĹźywa w ogĂłle? Masa moich znajomych gra na gitarach, niemaĹa czÄĹÄ wystÄpuje doĹÄ profesjonalnie i majÄ drogie instrumenty i nie stosujÄ niczego takiego... O to mi chodzi ;p
Ja mam elektryka marki Cort, model M200 :) Ma dwa humbuckery i 22 progi, korpus mahoniowy, gryf klonowy z palisandrowÄ podstrunnicÄ . Fabryczne struny to D'Addario 10-46 ktĂłre okazaĹy siÄ zajedwabiĹcie czujowe. ZwĹaszcza basowa E ktĂłra perfidnie brzÄczy. WymieniÄ caĹy zestaw na jakieĹ 11 lub 12. JeĹli chodzi o brzmienie to rewelacja, wspaniaĹa gĂłra, miÄsisty dĂłĹ. Gryf jest wygodny, nadaje siÄ do szybkiej gry. Z zakupu jestem bardzo zadowolony. Co do konserwacji gitary to korpus i dóŠgryfu czyszczÄ Pronto :D Zdaje egzamin ;)
Nie czyszcze swojej gitary, elo. 11 lub 12? Dude, jak dopiero zaczynasz graÄ to moĹźe sie okazaÄ, Ĺźe nie bÄdziesz wyrabiaĹ. D'Addario to bardzo dobre struny. Czemu brzÄczy? Popatrz czy gdzieĹ struna nie obija siÄ o prĂłg - to jest najczÄstszy powĂłd przÄczenia. Musisz wyregulowaÄ wiosĹo :)
Nick na CM: kahn39/musialmati
Wysłany: 2012-11-25, 21:11
Lol przecieĹź wymiana strun na grubsze wcale nie pomoĹźe uniknÄ Ä brzÄczenia, bo to wina progĂłw/ akcji strun ;p Ja tam polecam do tego przywyknÄ Ä, albo kupiÄ nowÄ gitarÄ.
Akurat to nie kwestia regulacji lecz przypadĹoĹÄ strun montowanych w owych gitarach. Tak przynajmniej siÄ okazaĹo jak czytaĹem opinie w internecie.
Ostatnio zmieniony przez omen 2012-11-28, 21:06, w całości zmieniany 1 raz
Ja w swoim akustyku obniĹźyĹem struny. Gra siÄ duĹźo wygodniej. Jedyny minus, Ĺźe przy mocniejszych uderzeniach brzÄczy struna E6 na pierwszym progu, ale da siÄ to przeĹźyÄ ;)
Lol przecieĹź wymiana strun na grubsze wcale nie pomoĹźe uniknÄ Ä brzÄczenia, bo to wina progĂłw/ akcji strun ;p Ja tam polecam do tego przywyknÄ Ä, albo kupiÄ nowÄ gitarÄ.
Nieprawda, u mnie w Jacksonie struna E brzÄczaĹa na trzecim progu, myĹlaĹem, Ĺźe to wina akcji strun (okazaĹo siÄ, Ĺźe nie) albo gryfu (gĹupi, prĂłbowaĹem prostowaÄ). I gdy siÄ juĹź z tym pogodziĹem, po prostu wymieniĹem struny i o! Jak rÄkÄ odjÄ Ĺ...
Co myĹlicie o naklejkach na gitarÄ? Bo moja Jamaszka jest caĹa czarna i jakaĹ fajna naklejka by pasowaĹa :D Jestem tylko ciekaw co z usuwaniem takiej naklejki i ĹladĂłw kleju.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum