| FAQ | Szukaj | Użytkownicy | Grupy | Rejestracja | Zaloguj |

Poprzedni temat «» Następny temat
Gra na instrumencie
Autor Wiadomość
Wielokropek 
Glamrocker

Nick na CM: ...
Wysłany: 2012-09-23, 20:22   

Ale to raczej roznice dla osób, które grają trochę dłużej, a nie zaczynają przygodę z gitarą, początkujący nie wyłapie czy ta gitara brzmi jaśniej czy cieplej od tej drugiej :P Z resztą w tanich instrumentach to drewno najczęściej nie jest wysokich lotów (o ile jest to drewno, bo to też nie wiadomo)

xRazor 
Taki mały spamer.

Nick na CM: xRazor
Wysłany: 2012-11-25, 12:58   

Kupiłem gitarę basową Yamaha RBX 374 (Killip też ma taką :D). W tym tygodniu powinna do mnie przyjść. Mam teraz dobre warunki do gry, a w internacie mieszkam w pokoju z kolegą-gitarzystą :)
Mam też pytanie o konserwacje gitary. Trzeba do wszystkiego kupować odpowiednie specyfiki? Tzn. do strun, korpusu i podstrunnicy? Czy można używać jednego?

musialmati 
"Coś Wiem" Winner
Obronca moralnosci

Nick na CM: kahn39/musialmati
Wysłany: 2012-11-25, 14:16   

Wat :D Specyfiki do konserwacji? Tego nie znałem.

xRazor 
Taki mały spamer.

Wysłany: 2012-11-25, 15:21   

W sensie że jakieś płyny itp. http://www.kami.sklep.pl/...su_gitary-1326i

musialmati 
"Coś Wiem" Winner
Obronca moralnosci

Wysłany: 2012-11-25, 16:08   

Ale ktoś tego używa w ogóle? Masa moich znajomych gra na gitarach, niemała część występuje dość profesjonalnie i mają drogie instrumenty i nie stosują niczego takiego... O to mi chodzi ;p

xRazor 
Taki mały spamer.

Wysłany: 2012-11-25, 17:01   

Zależy mi na wyglądzie i przedłużeniu żywotności strun przede wszystkim bo nówki do basu tanie nie są :|

omen 
Thing That Should Not Be

Nick na CM: omen10
Wysłany: 2012-11-25, 20:07   

Ja mam elektryka marki Cort, model M200 :) Ma dwa humbuckery i 22 progi, korpus mahoniowy, gryf klonowy z palisandrową podstrunnicą. Fabryczne struny to D'Addario 10-46 które okazały się zajedwabiście czujowe. Zwłaszcza basowa E która perfidnie brzęczy. Wymienię cały zestaw na jakieś 11 lub 12. Jeśli chodzi o brzmienie to rewelacja, wspaniała góra, mięsisty dół. Gryf jest wygodny, nadaje się do szybkiej gry. Z zakupu jestem bardzo zadowolony. Co do konserwacji gitary to korpus i dół gryfu czyszczę Pronto :D Zdaje egzamin ;)

Wielokropek 
Glamrocker

Nick na CM: ...
Wysłany: 2012-11-25, 21:01   

Nie czyszcze swojej gitary, elo. 11 lub 12? Dude, jak dopiero zaczynasz grać to może sie okazać, że nie będziesz wyrabiał. D'Addario to bardzo dobre struny. Czemu brzęczy? Popatrz czy gdzieś struna nie obija się o próg - to jest najczęstszy powód przęczenia. Musisz wyregulować wiosło :)

musialmati 
"Coś Wiem" Winner
Obronca moralnosci

Wysłany: 2012-11-25, 21:11   

Lol przecież wymiana strun na grubsze wcale nie pomoże uniknąć brzęczenia, bo to wina progów/ akcji strun ;p Ja tam polecam do tego przywyknąć, albo kupić nową gitarę.

omen 
Thing That Should Not Be

Wysłany: 2012-11-28, 16:04   

Akurat to nie kwestia regulacji lecz przypadłość strun montowanych w owych gitarach. Tak przynajmniej się okazało jak czytałem opinie w internecie.
Ostatnio zmieniony przez omen 2012-11-28, 21:06, w całości zmieniany 1 raz  

xRazor 
Taki mały spamer.

Wysłany: 2012-11-28, 20:50   

Ja w swoim akustyku obniżyłem struny. Gra się dużo wygodniej. Jedyny minus, że przy mocniejszych uderzeniach brzęczy struna E6 na pierwszym progu, ale da się to przeżyć ;)

Kiepan 
Moderator
Muzyk

Nick na CM: Adik000
Wysłany: 2012-12-10, 11:46   

musialmati napisał/a:
Lol przecież wymiana strun na grubsze wcale nie pomoże uniknąć brzęczenia, bo to wina progów/ akcji strun ;p Ja tam polecam do tego przywyknąć, albo kupić nową gitarę.
Nieprawda, u mnie w Jacksonie struna E brzęczała na trzecim progu, myślałem, że to wina akcji strun (okazało się, że nie) albo gryfu (głupi, próbowałem prostować). I gdy się już z tym pogodziłem, po prostu wymieniłem struny i o! Jak ręką odjął...

musialmati 
"Coś Wiem" Winner
Obronca moralnosci

Wysłany: 2012-12-10, 14:54   

Może rzeczywiście odjął ręką?
Czuj go wie...
Ostatnio zmieniony przez Kiepan 2012-12-10, 18:40, w całości zmieniany 1 raz  

omen 
Thing That Should Not Be

Wysłany: 2012-12-15, 16:57   

Od dziś szczęśliwy posiadacz D'Addario 9-42. Tak jak D'A w moim poprzednim elektryku brzmią fenomenalnie. Najlepsze struny na rynku :)

xRazor 
Taki mały spamer.

Wysłany: 2012-12-15, 19:04   

Co myślicie o naklejkach na gitarę? Bo moja Jamaszka jest cała czarna i jakaś fajna naklejka by pasowała :D Jestem tylko ciekaw co z usuwaniem takiej naklejki i śladów kleju.

Odpowiedz do tematu