Zacznij ÄwiczyÄ takie banaĹy na kondycjÄ i ogĂłlnÄ sprawnoĹÄ palcĂłw.
Lec rol:
- Pierwszy, drugi, trzeci, czwarty, nastÄpna struna, jak dojedziesz do koĹca to samo w dóŠi prĂłg dalej. Rob tak aĹź dojdziesz do koĹca gryfu, a potem z powrotem.
- Tak samo pierwszy, drugi, potem drugi, trzeci, potem trzeci czwarty.
- Tak samo pierwszy, drugi, trzeci, potem drugi, trzeci, czwarty.
- Tak samo pierwszy, drugi, czwarty, potem pierwszy, trzeci, czwarty.
I na razie tyle. OprĂłcz tego naucz siÄ jakiejĹ skali i graj jÄ na kaĹźdym progu.
Postaram Ci siÄ nagraÄ jutro te Äwiczenia.
Rozgrzej teĹź prawÄ rÄkÄ - po 4 uderzenia kciukiem na kaĹźdym progu ze zmianÄ pozycji w doĹÄ szybkim tempie, to samo zrĂłb ze wskazujÄ cym i Ĺrodkowym (nimi na zmianÄ na wiolinowych). MoĹźesz teĹź walnÄ Ä "chiĹczyka" - 1 prĂłg pierwsza struna, 2 prĂłg druga struna, 3 prĂłg 3 struna, 4 prĂłg 4 struna, 5 prĂłg 4 struna, 4 prĂłg 3 struna, 3 prĂłg 2 struna, 2 prĂłg 1 i tak dalej. Chodzi o to, Ĺźe grasz na skos, potem maĹym zmieniasz pozycjÄ, wracasz i wskazujÄ cym zmieniasz pozycjÄ i grasz i tak do koĹca gryfu.
MiaĹem napisaÄ to samo co Adik ;p dodam tylko, Ĺźe jak nie idzie Ci Äwiczenie zaczynajÄ c od pierwszego progu to zacznij od np. dwunastego i schodĹş w dĂłĹ, przez co bÄdziesz miaĹ na poczÄ tku mniejsze, a potem coraz wiÄksze odstÄpy miÄdzy progami.
Jak kiedyĹ bÄdziesz miaĹ ochotÄ to poprĂłbuj z metronomem - http://simple.bestmetronome.com/ Na poczÄ tku chyba kaĹźdego wnerwia, wiÄc trzeba trochÄ czasu, Ĺźeby siÄ przyzwyczaiÄ :]
No i poczÄstujcie mnie jakimiĹ piosenkami do grania na elektryku dla takiego nuba, jak ja.
Ja znalazĹem coĹ takiego http://www.gitara.miniser...-na-gitare.html
google nie gryzie :P
Jakby co na gitarze nie gram, tych utworĂłw nie prĂłbowaĹem, wiÄc nie ponoszÄ odpowiedzialnoĹci za to, Ĺźe utwĂłr za trudny czy coĹ w tym stylu.
Nick na CM: smalltomasz
Wysłany: 2009-06-18, 10:40
@rafikomp: Skoro siÄ nie znasz, to dlaczego siÄ wypowiadasz? ProszÄ CiÄ, nie wyskakuj mi z tekstem "google nie gryzie", bo sam bym znalazĹ spokojnie ogromne iloĹci tabulatur. Zwracam siÄ do ludzi z forum, ktĂłrzy sÄ obyci z gitarÄ . Oni majÄ doĹwiadczenie i sami wiÄdzÄ najlepiej, co dla poczÄ tkujÄ cego byĹoby najlepsze. TakĹźe dziÄki za TwojÄ nic nie wartÄ pomoc.
@Do wczeĹniejszych postĂłw: dziÄki. :) Te Äwiczenia na pewno siÄ przydadzÄ , jakoĹ to pozbieram w kupÄ i zobaczymy co z tego wyjdzie.
_________________ A nurse! a nurse! My kingdom for a nurse!
Ostatnio uczyĹem kolezanke grac z tabulatur(wczsniej raz w zyciu trzymala gitare w rÄku), to robiĹem to na podstawie intra Blink182 - Anthem part 2, chyba nie ma prostszego.
Dobry jest tez bas z 7 nation army, roullette System of a down(raczej bez solĂłwki), jesli chodzi o powerchordsy bez wiekszej filozofii to Ramones - Blitzkrieg bop.
Small, pamiÄtaj, Ĺźe te Äwiczenia najlepiej jakbyĹ zagraĹ legato.
WĹaĹnie przede wszystkim staccato, legato teĹź jest waĹźne, ale mniej szpanerskie (wĹrĂłd gitarzystĂłw, bo wĹrĂłd lasek oczywiĹcie tapping i legato, ale ja siÄ nie znam, jeszcze Ĺźadnej na gitarÄ nie wyrwaĹem)
PrzyszedĹ Squier ^^ Zabawka Ĺźycia :D Fajnie gra, piecyk da sie znieĹÄ, pokrÄci sie troche i moĹźna fajne brzmienie (bardzo dobre to hard rocka). Ten Affinity to chiĹski staruszek tak w ogĂłle, z 2000 roku jest :P Przed chwilÄ jak graĹem, to strasznie singiel przy mostku szumiaĹ w piecyku, reszta nie (ale jak juĹź wziÄ Ĺem mostek+Ĺrodek nie szumiaĹo). Jeszcze troche tylna czÄĹÄ mostka odstaje, nie wiem czy tak pownno byÄ... Na szczÄĹcie nie przeszkadza to w grze. A w najbliĹźszym czasie zmieniÄ struny i usunÄ kurz przy sztabkach :)
Albo za grube struny - "o zaleĹźy jak grube struny masz zaĹoĹźone, ja jak zaĹoĹźyĹÄm 12 to miaĹem dwustronne tremolo ;D". http://www.allegro.pl/ite...mpic_white.html Czy tylko mi siÄ wydajÄ, Ĺźe ta biaĹa piÄknoĹÄ potaniaĹa *_*?
@Edit - ta gitara ma tylko inne przetworniki niĹź moja obecna :P
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum